Založ si blog

Chudoba …

Rýchla pomoc dobrá pomoc, kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. No takéto ľudové rečenia zrejme vládni politici nepoznajú, potom by sa správali nielen voči utečencom z Ukrajiny ale hlavne voči vlastným občanom inak ako doposiaľ. Horko ťažko koaličníci vypotili zákon lex Ukrajina na pomoc utečencom, ale zároveň všetko ponechávajú na mestá, obce a dobrovoľníkov s tým, že náklady si musia sami uhradiť a až potom im to možno niekedy zúčtuje štát – skutočne jedinečné, ako preniesť počiatočnú ťarchu na iných, keď zároveň inštitúcia v rámci MV SR, ktorá má pomoc cudzincom v gescii sa poflakuje a za ňu robí súkromná firma stravovanie a organizáciu pomoci. No utečencom je potrebné pomôcť, avšak tej pomoci sa naopak nedostáva domácim – občanom našej krajiny. Koaličná rada sa akosi nevie dohodnúť na banálnych cirka 130 miliónoch Eur pre spor, odkiaľ to zobrať, z ktorej položky štátneho rozpočtu, keď zároveň vraj ušetrili na výbere daní viac ako dvojnásobnú čiastku, čo si to dajú za klobúk ? Je viac ako isté, že takto získavajú čas, zrejme na to, aby nezmyselne oddialili účinnú pomoc pre ľudí priamo ohrozených chudobou, ktorých je podľa štatistík cirka 600 tisíc, no ja sa domnievam, že ich je omnoho viac. Aj keď podstatnú časť z toho zrejme tvoria príslušníci rómskeho etnika, ktorí nemajú možnosť sa zamestnať pre deficit vzdelania, alebo majú k práci odpor, tiež potrebujú pomoc aj keď majú nárok aspoň na sociálne dávky. Stále sa zvyšujúce životné náklady a klesajúca kúpischopnosť obyvateľstva priam kričí / už nevolá / po rýchlej a účinnej pomoci, keďže v okolitých krajinách sa ľuďom účinne pomáha jednorázovým finačným odškodnením a znížením spotrebných daní na potraviny a cien pohonných hmôt. U nás je však takáto pomoc akosi zamrznutá a je viditeľná neochota vládnych politikov takúto pomoc celoplošne poskytovať. No je potrebné nielen pomôcť tým najviac ohrozeným, ale aj minimálne strednej vrstve, ktorá je hlavným prispievateľom do štátneho rozpočtu pre jej kúpischopnosť. Ak sa tak nestane, bude to mať nedozierne následky. Okrem toho nie je chybou nikoho z nás, že sme v takom svrabe, v akom sa nachádzame, a to ani pre pandémiu a vojnu na Ukrajine, akákoľvek vláda by sa mala aj v tých najhorších a najzložitejších časoch o svojich občanov postarať tak, aby sa za žiadnych okolností neznižovala ich životná úroveň a pocit bezpečia, ktorý viac ako polovica ľudí v našej krajine nepociťuje.

V týchto súvislostiach si dobolím citovať jeden z tisícov od čínskeho mysliteľa, filozofa, štátnika a učenca Konfucia, žijúceko na prelome VI. a V. storočia pred n. l. a ktorého učenie naplno prevzali v modernej dobe čínski komunisti a preto sa Číne tak darí ako nikdy doposiaľ : “ Je hanbou dobrej vlády, keď pri nej existuje chudoba a je hanbou zlej vlády, keď pri nej existujú bohatí. “ Čo sa len nasľubovali bývalí aj súčasní politici, že znížia rozdiel medzi bohatými a chudobnými, stále iba sľubujú milionársku daň a prijatie účinného a vykonateľného zákona o preukazovaní majetku, o hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov, o zrušení imunity, ale ba čo viac ani jeden z politikov nemá záujem na zmene volebného zákona tak, aby sa posilnila priama demokracia – účinná vláda ľudu. Pravda, právo, ľudské práva a spravodlivosť, ako najdôležitejšie atribúty demokracie sú stále iba na papieri, stále nie sme preto demokratickou krajinou aj keď sa niektorí politici stále tvária, že sú demokrati a ich oponenti fašisti, neexistuje pri riešení trestnej činnosti ani prezumpcia neviny, vymáhateľnosť práva je na veľmi nízkej úrovni, stále sú súdne prieťahy, vyžadovanie spravodlivosti je pre občanov stále na nízkej úrovni.

Znovu pripomeniem výrok jedného z vládnych politikov, keď ním označil istú skupinu ľudí za pracujúcu chudobu – to je výsledok všetkých vlád od novembra 1989. Namiesto toho, aby sa snažili o lepšie životné podmienky ľudí, iba ich klamali a okrádali vyše 30 rokov. Nie my, ale oni bývajú v miliónových vilách, majú miliónové a podaktorí aj miliardové majetky, keďže sa doteraz rozkradlo z bývalého spoločného majetku cirka 36 až 38 mld. Eur. V bankách majú občania Slovenska údajne okolo 38 mld Eur, ale predpokladám, že ich majú hlavne oligarchovia, rôzni rýchlozbohatlíci a dlhodobí politici, nie obyčajní, slušní a dobrí ľudia, čo žijú zo dňa na deň a z ruky do úst. No a na záver – bohatí naďalej bohatnú a chudobní ešte viac chudobnejú a tak sa nožnice medzi nimi viac a viac roztvárajú.

19,5 % …

25.03.2023

Podľa najnovšieho prieskumu volebných prefencii od agentúry median, dosiahol Smer – SSD skvelý výsledok – 19, 5 % a o päť percent prebehol konkurenčný Hlas – SD. Je to výsledok vysokej dôvery v politiku Roberta Fica a odpor voči nemastnej neslanej politike Pellegriniho, ktorý je síce skvelým rétorikom, veľa toho nahovorí, ale vyhýba sa úzkostlivo akejkoľvek [...]

Spravodlivosť v krvi …

18.03.2023

Kde sa vzali, tu sa vzali, odrazu na pódiu TB stáli – demokrati, Hegeroví demokrati. Bola doba, kdedy bolo tých samozvaných demokratov ako maku, bolo sa treba vyhradiť voči mafiánom a fašistom. Ozaj, najjednoduchší spôsob, ako sa stať antifašistom je iných označiť za fašistov, bez dôkazov s ignoráciou prezumpcie neviny – no takto jednoducho jednajú samozvaní [...]

Smrteľné nebezpečenstvo – PS …

06.03.2023

Už niw strana SAS je liberálnym strašiakom, po prevzatí predsedníctva mladým Šimečkom však dovŕšila svoju premenu na totálne radikálnu liberálnu politickú stranu. Veď je všeobecne známe verejné vyjadrenie novopečeného predsedu, že je tvrdým propagátorom jedného svetového superštátu, kde pre štáty, ktorých nosnou kostrou je štátoprávne usporiadanie na národnom [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

jozefslavik22

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 206230x
Priemerná čítanosť článkov: 2398x

Autor blogu

Kategórie