Založ si blog

Konflikt …

Imperiálne záujmy veľkých krajín ako USA a Rusko nenechávajú nikoho na pochybách, že sa ich budú chcieť uplatňovať bez ohľadu na bezpečnosť menších krajín. Už od vzniku človeka homo homo sapiens jeho vývoj sprevádzali rôzne ozbrojené konflikty a násilie ako také. Ich výpočet by bol ohromný a preto to nemá význam ani uvádzať nejako podrobnejšie. Od konca II.sv. vojny žila Európa v pomerne stabilnom mieri, ak nerátame v sedemdesiatych rokoch vojenský konflikt medzi dvoma členmi NATO, Gréckom a Tureckom o vplyv a časť územia na Cypre. V deväťdesiatych rokoch to boli neľútostné boje a aj genocída v Srebrenici v bývalej Juhoslávii, čo malo za následok jej rozpad na menšie štáty. Následkom Gorbačovskej glasnosti a perestrojky a po rokovaní v Rejkjavíku sa dohodli prezidenti USA a Ruska aj o rozpade Svetovej socialistickej sústavy, našťastie takisto bez násilia. Aj v bývalom ČSFR došlo k rozdeleniu spoločného štátu aj keď našťastie pokojnou cestou. V Európe boli prvorado v prípade Juhoslávie pozadí geopolitické záujmy niektorých dominantných štátov v Európe ako napríklad Nemecka, akoby podľa toho Cézarovského : “ Rozdeľuj a panuj. “ Ukrajina a veľká horúčka okolo nej je spôsobená hlavne z obavy Ruska o svoju bezpečnosť, keďže ho stále viac a viac zoviera obruč členských krajín NATO a ak by došlo k jej prijatiu do tejto organizácie, potom by zrejme Rusko postupovalo razantnejšie pri obhajovaní svojich záujmov. Hádam nik by nechcel mať v svojej blízkosti nejaké ozbrojené zoskupenie, ktoré by sa mohlo kedykoľvek aktivovať. To bol aj prípad konfliktu v šesťdesiatych rokoch v Berlíne a potom aj karibská kríza, keď sovieti dotiahli na Kubu rakety s doletom na územie USA. V druhomprípade svet dokonca ohrozovala aj nukleárna vojna. Našťastie mali Kennedy aj Chruščov dostatok rozumu a namiesto zbraní, čo mohli zničiť celý svet rokovali a dohodli sa tak, že USA ukončí blokádu Kuby a stiahne svoje rakety z územia Turecka a naopak sovieti stiahnu z Kuby svoje rakety.

Je skutočne zaujímavé, že nákup veľkého množstva obrnenej techniky za cca 1,7 mld. Eur pre našu armádu a toľko premieľaná obranná zmluva s USA prichádza v malom predstihu pred eskaláciou konfliktu geopolitických záujmov imperiálnych krajín USA a Ruska. Európa akosi ignoruje fakt, že jej názor na Krym a jeho pokojné obsadenie Ruskom je nejakou rozbuškou pre uplatňovanie regresov voči Rusku. Popritom sa ale zamlčuje fakt, že Krym bol vždy po vojnách s Tureckom Ruský a iba rozhodnutie Chruščova Krym pričlenili k Ukrajine. Iné je, že ak sa mal Krym aj vrátiť Rusku, mal by jeho obsadeniu neoznačených vojakov predchádzať plebiscit, ľudové hlasovanie o odlúčenia od Ukrajiny, čo sa však nestalo. Skutočnosť však ukázala, že obyvateľstvo Krymu sa aj v následnom hlasovaní v drvivej väčšine prihlásilo k Rusku. Obdobná situácia je aj v Donecku, kde je drvivá väčšina obyvateľstva ruskej národnosti a už dlhodobo usilujú o pričlenenie k Rusku. Situácia je tu ale patová, keďže ani jedna a ni druhá strana nejavia žiadne snahy o rokovanie a upokojenie situácie.

Rusko má plné právo robiť si na svojom území, čo len chce, ak má na to aj dôvody a že sa cíti ohrozené je viac ako jasné. Rusko má obrovskú armádu a najmodernejšie zbraňové systémy, bolo by pre neho hračkou zaútočiť na Ukrajinu a obsadiť ju, ale to nerobí, aspoň zatiaľ. Rusko má snahu o rokovanie aj keď jeho podmienky sú pre USA ťažko akceptovateľné, ale zároveň aj oprávnené. Celý svet a Európa najviac by však uvítala mierové riešenie, ktoré by vyplynulo z priaznivých výsledkov rokovania medzi oboma mocnosťami. Hádam každý rozumný človek na svete a nevynímajúc aj občanov zainteresovaných krajín na konflikte by to s radosťou uvítalo. Ako sa hovorí keď prehovorí múza, zbrane mlčia.

Je ťažko pochopiteľné, s akou vervou a nadšením presadzuje neoliberálna vláda obrannú zmluvu a obzvlášť dvaja, čo ju takpovediac “ prerokovali „, Naď a Korčok. Ich konanie veľmi pripomína vojenských jastrabov, ktorí sa chcú takto zapísať do dejín našej krajiny. Ak by ku konfliktu s Ruskom došlo, tak naopak by bola na ich rukách krv, slzy a smútok pozostalých. Jeden môj priateľ v týchto súvislostiach povedal : “ Treba ich vyhnať do prvých línií, nech okúsia, čo je to bolesť a zomieranie „.

Treba dúfať, že ako aj v mnohom v minulosti, keďže USA zvoláva aj Bezpečnostnú radu OSN dôjde u mocných tohto sveta k zdravému sedliackemu rozumu a Biden prestane napínať svaly, ktoré mu evidentne chýbajú a naopak Putin si dá niekoľko klikov a zhybov naviac a búrka v šerbli ustane. Celý svet na to čaká, že sa nakoniec dohodnú a prestanú rinčať zbraňami. Našou veľkou chybou bolo, že vstupom do NATO sme zopakovali chybu z minulosti, keď sme boli členmi WZ a mali sme zostať vojensky neutrálny ako Rakúsko, Švédsko či Fínsko, ktoré sú zároveň aj členmi EÚ. Mali by sme mať silnú armádu, ktorá by mohla brániť dostatočne brániť našu suverenitu a nezávislosť, lebo iba to je záruka toho, aby sme si mohli uchrániť hodnoty, ktoré vyznávame, ale zároveň bez členstva v NATO. Konflikt medzi Gréckom a Tureckom o vplyv na Cypre nenecháva hádam nikoho na pochybách, že sa to nemôže stať aj niekedy v budúcnosti a NATO neochánilo ani jedného ani druhého. Drísty o akomsi ochrannom dáždniku NATO sú potom iba rozprávkou pre deti. Už by sme nemali končene slúžiť cudzím záujmom a naopak sa naplno venovať problémom, ktoré čoraz viac a viac kvária našu spoločnosť a prestať sa hrať na niečo, na čo nemáme.

Je jedno také celkom poučné prirovnanie : “ Idú slon a mravec po moste. Keď tu mravec prehovorí – slon, ale dupeme, čo ?!

19,5 % …

25.03.2023

Podľa najnovšieho prieskumu volebných prefencii od agentúry median, dosiahol Smer – SSD skvelý výsledok – 19, 5 % a o päť percent prebehol konkurenčný Hlas – SD. Je to výsledok vysokej dôvery v politiku Roberta Fica a odpor voči nemastnej neslanej politike Pellegriniho, ktorý je síce skvelým rétorikom, veľa toho nahovorí, ale vyhýba sa úzkostlivo akejkoľvek [...]

Spravodlivosť v krvi …

18.03.2023

Kde sa vzali, tu sa vzali, odrazu na pódiu TB stáli – demokrati, Hegeroví demokrati. Bola doba, kdedy bolo tých samozvaných demokratov ako maku, bolo sa treba vyhradiť voči mafiánom a fašistom. Ozaj, najjednoduchší spôsob, ako sa stať antifašistom je iných označiť za fašistov, bez dôkazov s ignoráciou prezumpcie neviny – no takto jednoducho jednajú samozvaní [...]

Smrteľné nebezpečenstvo – PS …

06.03.2023

Už niw strana SAS je liberálnym strašiakom, po prevzatí predsedníctva mladým Šimečkom však dovŕšila svoju premenu na totálne radikálnu liberálnu politickú stranu. Veď je všeobecne známe verejné vyjadrenie novopečeného predsedu, že je tvrdým propagátorom jedného svetového superštátu, kde pre štáty, ktorých nosnou kostrou je štátoprávne usporiadanie na národnom [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

jozefslavik22

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 205522x
Priemerná čítanosť článkov: 2390x

Autor blogu

Kategórie