Založ si blog

Zrkadlenie …

Často sa pozeráme na seba v zrkadle, o zrejme nie každý za rovnakým čelom. U žien je podľa názoru väčšiny z nich zrkadlo odrazom krásy, možno aj u istej časti mužov, no vo väčšine sa pozeráme na seba celkom obyčajne za účelom úpravy zovňajšku. Ak však ide o akýsi pokus o vnútornú očistu, ak je na to dôvod, potom častejšie hovoríme o nastavení zrkadla, ktoré by mali v prenesenom slova zmysle ukázať, akí v skutočnosti sme. Ale ak ide o pranierovanie nejakých množín ľudí, či spoločenských alebo politických procesov, potom je priliehavejšie označenie takéhoto pranierovania slovom ZRKADLENIE. Ide potom o odraz takých faktov a skutočností, ktoré považujeme za realitu.

S. P. Q. R., túto známu skratku nosili rímske légie hrdo na svojich štandardách, keď pochodovali alebo bojovali za slávu starovekého Ríma. V preklade to po latinsky znamenalo – Senatus, populus, ques Romanum, čiže slovensky : senát a ľud rímsky. Samozrejme to ale v skutočnosti fungovalo inak, a na zom sa za dve tisícročia nič nezmenilo – aj vtedy, aj dnes sú politici buď už bohatí, alebo ak nie, rýchlo potom v politike zbohatnú. Inými slovami vtedy aj dnes je politika iba ako sa hovorí panské huncúzstvo, alebo inak – politika je špinavá záležitosť. Aj vtedy a teda aj dnes je ľudstvo v otázke chápania zmyslu a poslania demokracie politikmi hrubo zavádzané. Kto robí politiku, ten sa musí zákonite stať aj profesionálnym klamárom a je to poznať hneď po tom, ako politik získa moc, potom sa chová voči svojmu okoliu úplne inak ako pred tým, než ho ľudia zvolia. Inak by to bolo, ak by aj do volieb do NR SR mohli byť volení aj zástupcovia – nezávislé osobnosti, fyzické osoby, potom by išli na trh s vlastnou kožou, hovorí sa tomu imperatívny mandát. Nemá význam to ďalej rozvádzať, pretože len ak by sa mala uplatniť priama demokracia, tzn. priame voľby, až potom by sa dalo hovoriť o tom, že začíname budovať demokraciu. Náš volebný zákon takéto riešenie nepozná a politici veľmi dobre vedia, prečo ho nechcú zmeniť. Otcovia demokracie z čias mestských štátov Sparty a Atén nám niečo chceli dať do vienka, ale ani oni vtedy, ani staroveká rímska republika, ani iné demokracie, či už liberálna, sociálna, buržoázna alebo aj ľudová ľudstvu neumožnili naplno prežiť pocit skutočnej demokracie – vlády ľudu, ten sen ľudstvo stále iba sníva a premeniť ho na realitu mu práve bránia prešibaní politici cez svoje vymyslené ideológie, ktorými neustále magoria mysle ľudí tým, že však raz bude lepšie, však sa raz vraj dožijeme tých toľko sľubovaných svetlejších zajtrajškov. No a zatiaľ, jedna kríza za druhou, kolaps finančníctva a monetárneho systému keď aj euro strmo padá svojou hodnotou nadol a čoskoro sa zmení iba na obyčajný bezcenný papierik, keď sa inflácia už priam dotýka dvadsiatky, ako predpovedal ekonóm Peter Staněk a následným zdražovaním všetkého na čo si len človek spomenie, súbežne s umelo vyvolanou energetickou krízou, neochota vlád pomáhať ľuďom v ťažkej situácii, to je výsledok mocných tohto sveta, ktorí nepoznaní z pozadia poťahujú za šnúrky všetkého diania a uvaľujú celé stáročia ľudstvo do nevedomosti že môže byť niekedy aj lepšie.

Češi majú taký absolútne výstižný výraz pre rôznych pomätencov a bláznov a keďže ho v slovenskom slovníku nenájdete, dovolil som si ich z dôvodu, že som už vyčerpal všetky možné výstižné označenia našich hlavne vládnych politikov za ich nekompetentnosť pri uplatňovaní riadenia štátu, takže sa dúfam tento výraz u nás udomácni aspoň tak, ako tsunami anglických výrazov v našom slovenskom jazyku – MAGORI. Či už ide o veľkochovateľa medveďov a ochrancu vlkov, či kultúrnu ustanovizeň ktorá má bdieť nad čistotou slovenského jazyky na čele s ministerstvom kultúry, alebo o nestaviteľa dialníc a robotníka tunelára čo robí tunely do tunelou, či ministra ktorý nebdie nad celou rodinou rátane pracovne činných ľudí a starých ľudí ale dbá iba na dobrý život rodín s deťmi, či minisra financii ktorý rozumie financiám ako koza petrželu, či ministra hospodárstva ktorý pozná iba problémy podnikateľov ale ľudí práce si nevšíma, čo ministerku spravodlivosti ktorá je spravodlivá iba ak k sebe samej, či ministra obrany ktorý rozdáva aj to málo čo ešte armáde ostalo, či ministra zahraničných vecí ktorí uprednostňuje európsku politiku pred našou, alebo aj ministerku ktorá ministruje umelo vytvorenému ministerstvu ktorému vôbec nerozumie, alebo aj ministrovi školstva ktorému viac záleží na pohladení svojho šéfa ako na riadnom fungovaní celého vzdelávacieho systému, alebo ministra pôdohospodárstva ktorému nezáleží na zabezpečení výživy obyvateľstva vlastnými potravinami keď naopak k nám ich denne z únie prichádza 700 kamiónov, alebo novodobého Alipašu ktorý statočne obchádza zákon o bigamii keď si môže dovoliť opaľovať krásne hurisky rôznej pleti a mať doslova detí ako smetí s jedným otcom, ako nazvať Čaputovú za jej doslova politické ale aj orálne lapsusy ktorá by mala byť vzorom pre všetkých občanov ale nie je – ako takýchto podarených nevydarených a málo morálnych vládnych politikov inak nazvať ?!

Tandem Matovič – Sulík. Na prvý aj druhý či aj tretí pohľad by sa dalo povedať, že sú to nezmieriteľní sokovia v politike. Avšak podľa toho, ako už aj mnoho krát pred tým, kedy si znovu padnú do náručia, a kedy budú zas spoločne variť halušky ? Zatiaľ “ uvarili “ iba nás, keďže sa mnohí domnievame, či je to skutočné alebo iba predstierané. V každom prípade to je dobré pre štátnu kasu, pretože aj s prispením Čaputovej sa ani tá oklieštená pomoc iba rodinám s deťmi tak skoro k nim nepretlačí a to je možno aj ten hlavný motív všetkých tých hádok a šarvátok. Psy štekajú a karavána pôjde určite ďalej, vyhýbavé vyjadrenia Sulíka to iba potvrdzujú. Bezvládie vo vláde tak má pokračovanie a ako sa javí, ani pripravované referendum pre už dopredu spochybňované obe otázky zrejme nebude úspešné a strádajúci ľudia si tak na lepšiu vládu budú musieť ešte počkať. Bude lepšia ? Blížia sa komunálne voľby a všetko okolo nich nasvedčuje, že sa mechanika moci nezmení, predvolebné koalície sa tvoria a budú tvoriť podľa predpokladaného volebného úspechu a nie podľa toho, čo si ľudia prajú. Ani strana Hlas – SD nijak neoslňuje svojich potencionálnych voličov, keďže si na kandidátky do krajských volieb dali v Nitra Becíka ml. syna veľkopodnikateľa v poľnohospodárstve a v B. Bystrici Luntera ml., syna veľkopodnikateľa v oblasti potravinárstva, pomazánkového kráľa, nuž hlavy pomazané a kde je teda morálka ?! No tá sa ako sa zdá v politike nemá miesto.

Nuž dovidenia v lepších časoch, ak nejaké niekedy vôbec budú …

19,5 % …

25.03.2023

Podľa najnovšieho prieskumu volebných prefencii od agentúry median, dosiahol Smer – SSD skvelý výsledok – 19, 5 % a o päť percent prebehol konkurenčný Hlas – SD. Je to výsledok vysokej dôvery v politiku Roberta Fica a odpor voči nemastnej neslanej politike Pellegriniho, ktorý je síce skvelým rétorikom, veľa toho nahovorí, ale vyhýba sa úzkostlivo akejkoľvek [...]

Spravodlivosť v krvi …

18.03.2023

Kde sa vzali, tu sa vzali, odrazu na pódiu TB stáli – demokrati, Hegeroví demokrati. Bola doba, kdedy bolo tých samozvaných demokratov ako maku, bolo sa treba vyhradiť voči mafiánom a fašistom. Ozaj, najjednoduchší spôsob, ako sa stať antifašistom je iných označiť za fašistov, bez dôkazov s ignoráciou prezumpcie neviny – no takto jednoducho jednajú samozvaní [...]

Smrteľné nebezpečenstvo – PS …

06.03.2023

Už niw strana SAS je liberálnym strašiakom, po prevzatí predsedníctva mladým Šimečkom však dovŕšila svoju premenu na totálne radikálnu liberálnu politickú stranu. Veď je všeobecne známe verejné vyjadrenie novopečeného predsedu, že je tvrdým propagátorom jedného svetového superštátu, kde pre štáty, ktorých nosnou kostrou je štátoprávne usporiadanie na národnom [...]

Petr Pavel

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

16.04.2024 15:52

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

jozefslavik22

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 205097x
Priemerná čítanosť článkov: 2385x

Autor blogu

Kategórie